Chemex Kahve Demleme Rehberi

Paylaşmak Güzeldir!

Chemex Kahve DemlemeSon yıllarda kahve severlerin sıklıkla duydukları birçok kahve demleme ekipmanı var. Yakın geçmişte french press kahve demleme, moka pot ile kahve demleme ve V60 kahve demleme konularında yazı yazmıştım. Sıra geldi, Chemex kahve demleme konusuna :)

Chemex’in Hikayesi

“Pour Over”, yani suyun kahve üzerine “döküldüğü” yöntemlerden biri olan Chemex ile kahve demleme yöntemi, adını demleme ekipmanı olan Chemex’ten alıyor. 1941 yılında Alman Peter Schlumbohm tarafından, kolay kahve demlenebilmesi ve şık bir ekipman seçeneği sunabilmesi amacıyla tasarlanan Chemex, 1942 yılında Chemex Inc. adlı firma tarafından ticari hale getirilmiş.

Günümüzde neredeyse tüm 3.dalga kahvecilerde bulunan Chemex ekipmanı, kolay temizlenebilir olması ve kolay kahve demleme imkanı sunması sebebiyle tercih ediliyor. V60’a göre daha ince gözenekli filtre kağıdı kullanıldığından, su-kahve etkileşimi daha uzun sürede gerçekleşiyor ve V60’a göre daha aromalı, daha berrak bir kahve elde ediliyor.

Chemex Kahve Demleme Nasıl Yapılır?

İhtiyacınız olan şeyler

  • Kahve
  • Chemex ekipmanı
  • Chemex’e uygun kağıt filtre
  • Gooseneck kettle
  • Kronometre
  • Hassas tartı

Chemex Kahve Demleme Tarifi

Kahveniz, french press derecesinden daha ince, filtre kahve derecesinden daha kalın öğütülmüş olmalı.

  • Suyu gooseneck kettle’da ısıtın, kaynadığında altını kapatın.
  • Chemex’i hassas tartının üzerine koyun. Eklediğimiz suyun, kahvenin vs. miktarını bu tartının yardımıyla ölçeceğiz.
  • Chemex kağıt filtrenizi yerleştirin.
  • Kaynamış sudan yeterli bir miktar (40ml kadar) filtre kağıdın üzerine dökün. Miktar çok önemli değil, amacımız kağıdı ıslatmak ve ekipmanı ısıtmak. Kağıdın her tarafına döküp, Chemex’in duvarına temas eden kısımları ıslattığınızdan emin olun. Aşağı süzülen suyu, lavaboya dökün.

Bu ilk ıslatma önemli; böylece hem filtredeki tozu ve filtre tadını ortadan kaldırmış olursunuz, hem de filtre kağıdınız Chemex’in duvarlarına yapışır ve daha kaliteli bir demleme sonucu elde edersiniz. Üstelik, ekipmanı da ısıtmış olursunuz. Tarife devam edelim:

  • 1 kupa (yaklaşık 320ml su ile hazırlanır) kahve için 20 gram öğütülmüş kahve yeterli olacaktır. Öğütülmüş kahveyi filtre kağıdına dökün.
  • Tartıyı sıfırlayın ve kronometreyi başlatın
  • 50 ml kadar suyu, tüm kahveyi ıslatacak  şekilde yavaş yavaş, gezdirerek dökün. Filtre kağıdına dökmemeye özen gösterin. 30 saniye kadar bekleyin.

Bu aşama “blooming” aşaması olarak bilinir. Öğütülmüş kahve suyla temas ettiğinde, kavurma sonucu içinde oluşan karbondioksit gazı açığa çıkar. Böylece, kalan suyla demleme yaparken, kahve-su arasındaki temas yüzeyini arttırmış olursunuz. Kahvenin aromasının en yoğun şekilde açığa çıktığı süreç de bu süreçtir. Devam edelim:

  • 1 kupa kahve için, goosneck kettle’da geriye kalan sudan 270ml kadar suyu yavaş yavaş, dairesel hareketlerle kahveye dökün. Bu kalan miktarı yaklaşık 2 dakika 30 saniye civarında dökmelisiniz. Dökerken mutlaka süreklilik sağlamanız gerekmiyor, su seviyesi Chemex’in üst sınırına geldiğinde bekleyebilir ve br süre sonra tekrar su dökebilirsiniz.
  • Filtre kağıdına direkt olarak dökmediğinizden ve su seviyesinin Chemex’in boynunun üst sınırını geçmediğinden emin olun.

Chemex Kahve Demleme – Püf Noktaları

Eğer belirtilen miktarda suyu dökmeniz çok uzun zaman alıyorsa, kahvenizi olması gerekenden daha ince öğütmüş olabilirsiniz. Bi’ tık kalın öğütme derecesinde öğütün. Tam tersini yaşıyorsanız, kahvenizi olması gerekenden daha kalın öğütmüşsünüz demektir.

Kupanızı doldurduğunuzda Chemex’te kahve kaldıysa ve bu kahveyi sıcak tutmak istiyorsanız, kalan kahveyi yalıtımlı bir termosa aktarabilirsiniz. Böylece kalan kahve bir süre daha sıcaklığını koruyacaktır.

Chemex ile kahve demlerken su miktarını, istediğiniz aromayı ve süreyi tutturmak tecrübe ister. Zamanla tam kararında kahveler yapabilirsiniz. Bu süreçte daha kısa sürede, daha uzun sürede, farklı kahve miktarlarıyla denemeler yapabilirsiniz.


Paylaşmak Güzeldir!