İzledim: Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu

Paylaşmak Güzeldir!

Naim Süleymanoğlu’nu yaşı 2020 itibariyle 20+ olan birçok kişi tanır. Milli haltercimiz, olimpiyat rekortmeni, boyuna rağmen kaldırdığı ağırlıklar sebebiyle “cep herkülü” olarak bilinen efsane sporcumuzdur kendisi. 18 Kasım 2017’de, henüz 50 yaşındayken aramızdan ayrılan, bir çok otorite tarafından halter tarihinin en iyi sporcusu olarak nitelendirilen Naim Süleymanoğlu’nun hayatı, 2019 yılında Özer Feyzioğlu yönetmenliğinde Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu adıyla filmleştirildi. 2 saat 20 dakika uzunluğundaki bu biyografik belgesel filmde başrolde (Naim Süleymanoğlu rolünde) Hayat Van Eck, yan rollerde ise Yetkin Dikinciler, Selen Öztürk ve Gürkan Uygun oynuyor.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu Konusu

1967 yılında Bulgaristan Kırcaali’de, Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Ahatlı köyündeki Bulgaristan Türkü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Naim, 9 yaşındayken bir tesadüf sonucu halter sporuna başlıyor ve Sofya’daki Spor Okulları Birliği’ne seçilen yetenekli sporculardan biri oluyor. 15 yaşında Bulgaristan’da yaş grubunda şampiyon olan Naim, Bulgaristan Milli Halter Takımı’na seçiliyor ve aynı yıl (1982) Brezilya’da gerçekleştirilen Gençler Dünya Şampiyonası’nda ilk dünya şampiyonluğunu kazanıyor.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu

Ancak Bulgaristan’da o dönemde tek parti hükümeti mevcut ve iktidardaki komünist parti, Bulgaristan’da yaşayan Türklere yönelik bir asimilasyon kampanyası başlatır. Artık kamuya açık alanlarda Türkçe konuşmak yasaktır. Camiler kapatılacak, Türkçe kitaplar toplatılacaktır. Türklerin yoğun yaşadıkları bölgelerde insanların bir araya gelmeleri toplu bir görüntü vermeleri artık yasaktır. Protesto gösterileri düzenleyen Türklere, Bulgar askerleri tarafından ateş açılır, birçok Bulgaristan Türkü hayatını kaybeder. Türkler, isimlerini değiştirmek zorunda bırakılırlar. Hatta bu süreçte Naim Süleymanoğlu’nun adı, Naum Shalamanov olarak değişir. Annesinin, babasının, kardeşlerinin de adı değişmiştir.

Bulgaristan Türklerine yapılan zulmün farkında olan Naim ise bu konuda hırslanmıştır ve bir şeyler yapmalıdır. 1986’da Avustralya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda, oradaki Türklerin de desteğiyle Naim Süleymanoğlu, verilen akşam yemeği esnasında, kendisini izleyen Bulgar ajanlarını atlatıp kaçar ve bir Türk ailenin yanına sığınır. Aile, Avustralya Başkonsolosluğu’yla iletişime geçer ve Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye iltica süreci başlar. Naim’in kaçtığını duyan Bulgaristan Türklerinde ise coşku ve sevinç vardır. Türkiye Cumhuriyeti’ne iltica eden Naim, Bulgaristan Türklerinin yaşadıkları zulmü tüm çıplaklığıyla dünyaya duyurur.

Baskılara daha fazla dayanamayan Bulgaristan ise, 1989 yılında Türklerin Türkiye’ye geçmeleri için sınır kapılarını açar. On binlerce Bulgaristan Türkü, Türkiye’ye göç eder.

Naim, amacına ulaşmış ve komünist yönetimin dikta rejimiyle yönetilen Bulgaristan’ın Türklere yaptığı zulmü dünyaya duyurmuştur.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu Kişisel Yorumum

Benim jenerasyonumda olan okuyucular, Naim Süleymanoğlu’nu mutlaka hatırlarlar. Efsanevi sporcularımızdan biri olan Naim Süleymanoğlu’nun bu yer yer utandıran, yer yer tüyler ürperten ve yer yer gururlandıran hayat hikayesinin bir filme dönüştürülmesi, 10 numara bir hareket olmuş. Filmi izlerken duygulanmamak elde değil, hatta sonlarına doğru eşim de ben de zırıl zırıl ağladık desem yanlış olmaz :) Filmin müzikleri de harikaydı, özellikle Eypio’nun Naim Süleymanoğlu için yazdığı şarkının sözleri bir hayli iyiydi.

İzlemenizi öneririm, 8/10!


Paylaşmak Güzeldir!