Covid-19 salgını sebebiyle hepimiz evlerdeyiz (yani, umarım HEPİMİZ evdeyizdir). Evde yapılabilecek en makul etkinlik de yeni diziler keşfetmek ve yeni filmler izlemek sanırım :) bu süreçte izlediğim dizilerden biri de, Netflix’te yayınlanan Unorthodox.
Unorthodox Hakkında
Dizi, Deborah Feldman tarafından 2012 yılında piyasaya çıkarılan “Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” adlı romandan uyarlanmış ve gerçek bir hikayeden esinlenerek yaratılmış. Unorthodox, Amerika Birleşik Devletleri, Brooklyn, Williamsburg’de bulunan radikal bir Hasidik Yahudi cemaati olan Satmar Cemaati’ne mensup genç bir kadının, türlü zorluklarla başa çıkıp Berlin’e kaçmasını, görücü usulüyle evlendirildiği cemaat üyesi kocasının ve yine cemaatten bir diğer kişinin kadını bulmak için Berlin’e gitmesini ve bu süreçte kadının yaşadıklarını konu alıyor.
Başlangıçta gerçek olmayan, kurgu bir dünyada geçen bir hikayeymiş gibi hissettirse de, dizide aktarılan her şeyin gerçek hayattan bir kesit olduğunu anlamak, çok zaman almıyor. O noktada da zaten dizi, izleyeni çoktan etkisi altına almış oluyor.
Başrol Oyuncusu Shira Haas Hakkında
Dizinin başrolü olan Esty adlı kadın karakterini, 1995 İsrail doğumlu Yahudi oyuncu Shira Haas oynuyor. Shira Haas’ın dedesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Auschwitz toplama kampında esir edilmiş, savaş sonrasında da kamptan canlı olarak kurtulmuş. 3 yaşında böbrek kanseri teşhisi konmuş ve yoğun tedavi sürecinin ardından 5 yaşında kanseri atlatmış. Shira Haas’ın kısa boylu olmasınının (1.52 metre) sebebi de, bu süreçte gördüğü kanser tedavisiymiş.
Unorthodox – Kişisel Yorumum
“Radikal din” olgusu, “din” kavramının olduğu her yerde mevcut; dizi tam olarak bunu gözler önüne sermiş. Yaşanmış bir hikayeyi anlatıyor olması, Shira Haas’ın oyunculuğu, hikayenin kurgusu, yaşananların izleyene aktarılma şekli oldukça başarılı. Radikal din kavramının insanları nasıl bir kafese koyduğunu, insanın hayatını nasıl şekillendirdiğini, radikal cemaatlerdeki hayatların nasıl değersiz olduğunu gözler önüne seren Unorthodox’u ben çok beğendim.
Sadece 4 bölümden oluşan bu mini dizinin tamamı, toplamda 3.5-4 saat gibi bir sürede izlenebilir. İyi seyirler!