Kahve Artığını Yeniden Değerlendirmenin 5 Yolu

Paylaşmak Güzeldir!

Kahve sever biri olarak, evde olduğum her gün kahve makinemde kahve demliyorum. Eminim birçok kişi de aynı durumdadır. Evde makine var, kahve var, sabah uyanmışsın önünde koskoca bir gün var, ayılmak lazım :) Kahve demlemek için birçok ekipman var, sitemdeki Kahve kategorisinde (kategori: kahve) birçoğunun demleme rehberini de paylaştım. Tüm bu demleme işlemlerinden sonra elimizde sudan geçmiş ya da suyla temas etmiş, öğütülmüş, demlenmiş kahve kalıyor – ve biz bunu genellikle çöpe atıyor ya da lavaboya döküyoruz.

Peki bu kalan kahveyi değerlendirebilir miyiz? Elbette :)

Demlenmiş Kahveyi Değerlendirmenin Yolları

#1 – Bitkilerinizin Gelişimine Katkı Sağlayın

Kahvenin asidik bir yapısı var, demlemeden sonraki kahve kalıntısının da. Asidik toprakları seven bitkiler için bu bulunmaz bir nimet! Üstelik kahvenin içindeki bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri, toprakta bozunurken, nitrojen açığa çıkarırlar. Nitrojen, bitkilerin gelişimi için olmazsa olmaz kimyasallardan biridir. Hatta tarım arazilerinde kullanılan gübreler de, nitrojen açısından zenginleştirilirler ki, bitkiler daha kaliteli bir gelişim yaşasınlar.

Öğütülmüş ve demlenmiş kahveyi çöpe atmak yerine, bitkilerinizin toprağına ekleyebilirsiniz. Ancak çok fazla eklememeye dikkat edin, toprağı fazla asidik hale getirmek istemezsiniz. 10-15 santimetre yüksekliğindeki normal bir saksı için 1 tatlı kaşığı – 1 yemek kaşığı arası bir miktar yeterli.

#2 – Koku Giderici Olarak Kullanın

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve kahve kalıntısını 210 derecere tamamen kuruyana kadar fırında bekletin. Tamamen kuruduktan sonra bir kavanoza ya da bir kaseye alıp, gidermek istediğiniz kokunun olduğu yere (dolap içi, tuvalet, balkon vs.) yerleştirin.

Ek olarak, mum kullandığınız bir ortamda, kahve kalıntılarını mumun etrafına yerleştirebilirsiniz. Kalıntı ısındıkça, joş bir koku yayacaktır.

#3 – Cilt Bakımı İçin Kullanın

Kahve kalıntısını yeterli miktar yağ (zeytin yağı ya da hindistan cevizi yağı olabilir) ile karıştırarak, macun kıvamında bir karışım elde edebilir ve kuruyan cildinize uygulayabilirsiniz. Kahve, sert yapısı sayesinde cildinizdeki ölü derileri temizler, kullandığınız yağ ise cildinizin nemlenmesine yardımcı olur.

#4 – Et Marinasyonunda Kullanın

Yanlış duymadınız :) Et pişirmeden önce genelde eti marine ederiz. Bunun sebebi, kırmızı etin normalde sert bir et olmasıdır. Ancak eti marine ederken kullandığımız yağ, sarımsak, soğan gibi ürünler sayesinde et, daha yumuşak bir hal alır ve daha rahat tüketilir. Üstelik lezzetli bir hal de alır. Kahve kalıntısında eti yumuşatacak enzimler ve asitler bulunur, bu yüzden bir miktar kahve kalıntısını et marine ederken marine sosunuza ekleyebilirsiniz.

#5 – Sivrisinekleri ve Arıları Uzak Tutun

Yanan kahvenin çıkardığı koku ve duman, özellikle dış ortamlarda arı ve sivrisinekleri, bulunduğunuz ortamdan uzak tutabilir. Kahve kalıntısını kurutup toz haline getirdikten sonra 1-2 tatlı kaşığı kahve tozunu ufak bir tabak ya da kaseye alın, kibrit ya da çakmak yardımıyla yakın. Kahve yavaş yavaş yanacak ve bu sırada açığa çıkan koku ve duman, sivrisinek ve arıları sizden uzak tutacaktır.


Paylaşmak Güzeldir!