Kahve Uykusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Paylaşmak Güzeldir!

Kahve, kabul edelim, hayatlarımızın adeta bir parçası haline geldi. İş yerinde, evde, dışarda, misafirliğe gittiğğimizde ya bir Türk kahvesi gelir, ya bir filtre kahve isteriz, ya da espressoyla yapılan diğer kahve çeşitlerinden sipariş eder ve keyfimize bakarız. Gerek tadı, gerekse kafeinin canlandırıcı özelliği sayesinde kahve, birçoğumuzun her gün tükettiği bir içecek. Üstelik uyku da açıyor :) Peki, “kahve uykusu” diye bir şey duymuş muydunuz? Kahve Uykusu Nedir

Kahve Uykusu Nedir?

Kahve içtikten sonra yapılan, İngilizce dilinde “coffee nap” olarak bilinen uygulamaya “kahve uykusu” deniyor.

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, kahve içtikten kısa süre sonra kısa bir şekerleme yapmak, uyandıktan sonraki performansınızı ciddi ölçüde arttırabiliyor. Japonya’da yapılan akademik çalışmalarla da desteklenen bu bulgunun kaynağı olan deneyde yorgun deneklerin, kahve tüketiminin ardından uyguladıkları 15 dakikalık kahve uykusundan sonra, çalıştıkları işte daha az hata yaptıkları kaydedilmiş.

Kahve Uykusunun Perde Arkası

Araştırmacılar, kahve uykusundan sonra yükselen performansı, vücudun kimyasıyla açıklıyorlar. Vücudumuz ve beynimiz çalıştıkça yoruluyoruz, yoruldukça da vücudumuz adenozin hormonu salgılıyor ve beynimiz bu hormonu algıladığında, uykumuz geliyor ve yorgun hissediyoruz. Kafein ve adenozin, beynimizdeki reseptörler tarafından tanınan ve bu uğurda bir biriyle yarışan iki madde – kafein tüketip uyuduğumuz zaman, hem adenozin seviyemiz düşüyor, hem de adenozin artık reseptörleri kafeinle paylaşmak zorunda kaldığından, reseptörlerimizdeki adenozin uyarısının seviyesi de düşüyor. Kafein almamış olsaydık, sadece uykunun adenozin seviyesini düşürmesi sebebiyle bir fayda görecektik.

Kahve Uykusu Nasıl Yapılır?

Kahvenizi tükettikten hemen sonra uykuya dalmayı denemelisiniz. Uyku süreniz 20 dakikadan fazla olmamalı; çünkü 30 dakika civarında beynimiz yavaş yavaş ağır uyku moduna geçiyor. Ek olarak, günlük uzun uykuya geçeceğiniz zamandan (örneğin, gece 12-7 arasında uyuduğunuz uykuyu uzun uyku olarak tanımlayabiliriz) en az 6 saat önce kafein alımını kesmeniz gerekiyor; aksi takdirde uyku düzeniniz bozulabiliyor. Yani, eğer gece 12’de günlük uzun uykunuza başlayacaksanız, akşam 6’dan sonra kafein tüketmemeniz gerekiyor.


Paylaşmak Güzeldir!