Python Shell Nedir? Ne İşe Yarar?

Paylaşmak Güzeldir!

Bilgisayarınıza Python yükledikten sonra, artık Python kodlamaya başlayabilirsiniz. Python yüklemesiyle birlikte bilgisayarınıza varsayılan bir geliştirme uygulaması da yüklenir. Bu uygulamaya, başlat çubuğunda Python yazıp arayarak ulaşabilirsiniz. Python Shell Nedir sorusunun cevabına gelirsek: Uygulamaya tıkladığınızda, aşağıdaki pencere açılacaktır:

Python Shell Nedir

Ben, daha işlevsel ve daha rahat kullanılan bir uygulama istediğimden, yine Python yüklemesiyle birlikte bilgisayarınıza yüklenen bir geliştirme uygulaması olan Idle’ı kullanıyorum. Aynı ekran Idle’da şu şekilde görünecektir:

Python Shell Nedir

Python Shell Nedir? Python Shell Ne İşe Yarar?

Python’da “shell” denen arayüz, aslında yukarda gördüğünüz arayüzlerdir. “Python komut satırı” olarak da bilinen bu ekranlar, kodlama profesyonelleri arasında “interactive shell” yani “etkileşimli kabuk” olarak bilinirler. Python’da bir ara katman işlevi gören shell, adından da anlaşılacağı üzere, Python’la “etkileşime girmemize” yarayan, bize kod deneme imkanı sunan, özellikle Python’ı yeni öğrenmeye başlayanlar için bulunmaz bir nimettir. Bir kodu, fonksiyonu, işleci ya da Python’daki herhangi bir işlemi denememize imkan sağlayan bu ara katman, aynı zamanda denediğimiz şey her neyse, onun sonucunu da doğrudan gösteriyor. Böylece kodlarımızı deneme imkanı bulabiliyoruz.

Python Shell Kod Satırı

Shell’de çalışırken sıklıkla >>> karakterlerini göreceksiniz. Bu, shell’in sizden komut almaya hazır olduğunu gösteren işarettir. Yukarıdaki ekran görüntülerinde de bu işareti görebilirsiniz. Bu işaretin ardından denemek istediğiniz kodu yazabilir, değişken tanımlayabilir, Python fonksiyonlarıyla işlem yapabilirsiniz. Örneğin, ben isim, yas ve sehir değişkenlerine değerler atayıp, print() fonksiyonuyla düzgün bir cümle oluşturmayı denemek istiyorum:

Gördüğünüz gibi, deneme başarılı, Python bana sonucu hemen gösteriyor. Python’a belirttiğim şekilde cümle kurması ve ardından yazdırması komutunu verdim, yazdırdı ve son satırda gördüğünüz üzere, tekrar benden komut beklemeye başladı. İşte Python shell, tam olarak bu işe yarıyor.


Paylaşmak Güzeldir!