WordPress tabanlı web siteniz sorunsuz çalışıyordu, ertesi sabah uyandınız ve o da ne! 500 Internal Server hatası alıyorsunuz ve web siteniz açılmıyor – kabus gibi! Şahsen eski sitelerimden birinde benim başıma gelmişti, sınava giderken cep telefonumdan siteme girmeye çalışmış ve bu hatayı almıştım. Sınav sonrası da ilk işim bilgisayar başına geçip sorunu çözmeye çalışmaktı :) O zamanki hata mesajının kaynağı, bir önceki gece yüklediğim yeni bir eklentiydi. O eklentiyi kaldırdığımda sorun düzelmişti; ancak WordPress 500 internal server hatası nın başka sebepleri de olabilir.
WordPress 500 Internal Server Hatası Nedir?
Söz konusu hata mesajı, hatanın ne olduğuna dair somut bir bilgi vermez. Bu yüzden de WordPress kullanmaya yeni başlamış kişiler bu hatayı aldıklarında sudan çıkmış balığa dönebilirler. WordPress 500 internal server hatası, sunucu ayarlarının hatalı yapılması ya da sunucuda bulunan hatalı ya da çakışan bir dosya (eklenti, tema ya da başka bir dosya olabilir) sebebiyle ortaya çıkar. Aslında bu hata WordPress’e özel bir hata değil, herhangi bir sunucu 500 kodlu bu hatayı verebilir. Ancak ben, WordPress özelinde hatayı anlatacağım.
WordPress 500 Internal Server Hatasına Neler Sebep Olabilir?
WordPress’te bu hatayı almanızın birkaç sebebi olabilir:
- Hata içeren bir .htaccess dosyası
- PHP hafıza limiti
- Hatalı çalışan ya da diğer işlevlerle çakışmaya sebep olan tema dosyaları
- Hatalı çalışan ya da diğer işlevlerle çakışmaya sebep olan eklenti dosyaları
Bu ihtimalleri sırayla değerlendirmenizi öneririm; çünkü ilgili sorunların çözümlerini uygulamak da sırayla gittikçe zorlaşıyor. Hata içeren bir .htaccess dosyasını düzeltmek oldukça kolayken, hatalı çalışan bir eklentiyi bulmak için saatlerinizi harcamanız gerekebilir.
WordPress 500 Internal Error Hatası Çözümü
.htaccess Dosyanızın Hatasız Olduğunu Kontrol Edin
- cPanel hesabınıza giriş yapın ve Dosya Yöneticisi’ni açın.
- WordPress yüklü olan ana dizinde bulunan .htaccess dosyasını yeniden adlandırın (.htaccess_eski yapabilirsiniz).
- Web sitenize erişmeyi deneyin.
Web sitenize erişebildiyseniz, hatanın kaynağı .htaccess dosyasıdır. Gözünüz aydın, ilk denemeden çözdünüz sorunu :) Ama bekleyin, .htaccess dosyasının doğru bir şekilde yeniden türetilmesi gerekiyor. Bunun için:
- WordPress yönetici panelinizden Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidin
- Hiçbir değişiklik yapmadan aşağıdaki “Değişiklikleri Kaydet” butonuna basın.
Böylece WordPress’in yüklü olduğu dizinde yeni bir .htaccess dosyası otomatik olarak oluşturulacak.
Eğer .htaccess dosyasını yeniden adlandırmak sorununuzu çözmediyse, ikinci ihtimalden devam edin.
PHP Hafıza Limitini Kontrol Edin
Bazen bazı işlemler, sunucunuzda tanımlı olan PHP hafıza limitinden daha fazlasına ihtiyaç duyabilirler. PHP hafıza limitini arttırmak, sorununuzu çözebilir. Bunun nasıl yapılacağına dair bir yazı paylaşmıştım: WordPress PHP hafıza limitini arttırma
Hafıza limitini arttırdıktan sonra, sitenize erişmeyi deneyin. Erişebildiyseniz, şanslısınız, gözünüz aydın :) Erişemediniz mi? O zaman 3. ihtimalden devam edelim.
Hatalı Çalışan Temayı Bulma
500 internal server hatasına sebep olabilecek 3. ihtimal, hatalı tema dosyaları. WordPress yönetim panelinizde Görünüm > Temalar sayfasına gidin ve kullanmakta olduğunuz temayı deaktif hale getirip, farklı bir tema seçin. Sitenize erişmeyi deneyin. Eğer bu adımdan sonra sitenize erişebiliyorsanız, sorunun kaynağı kullandığınız temadır. Yeni ve farklı bir tema kullanmanız, sorunu çözecektir.
Bu da mı gol değil :( 4. ihtimale geçelim.
Hatalı Çalışan Eklentiyi Bulma
Son ihtimalimizi değerlendirmek biraz zaman ve emek istiyor. WordPress yönetim panelinizde Eklentiler > Yüklü Eklentiler sayfasına gidip, eklentileri tek tek deaktif etmeniz ve her defasında sitenize erişmeyi deneyerek, hatalı eklentiyi bulmanız gerekiyor. A eklentisini deaktif ettiniz, sitenize erişmeye çalıştınız, hala hata alıyorsunuz – o zaman problem A eklentisi değil, A eklentisini tekrar aktifleştirip, B eklentisini deaktif hale getirin ve siteye erişmeyi deneyin. Bu şekilde ilerleyerek, tüm eklentileri denemeniz ve hatalı eklentiyi bulmanız gerekiyor.
Hatalı eklentiyi bulduktan sonra ise o eklentiyi bir sonraki güncellemesine kadar deaktif tutmanız (bir sonraki güncellemede hata giderilebilir) ya da tamamen kaldırıp, aynı özelliği sunan başka bir eklenti kullanmanız şart.
Hiçbiri mi olmadı?
Yukarıdaki 4 ihtimal ve çözümler probleminizi çözmediyse, son bir seçenek var: İçerik haricindeki tüm WordPress klasörlerini sunucuya tekrar yüklemek. Bunun için,
- WordPress.org’a gidin ve en son sürüm WordPress .zip dosyasını bilgisayarınıza yükleyin.
- İndirdiğiniz .zip dosyasını açın. Yalnızca wp-admin ve wp-includes klasörlerine ihtiyacımız olacak.
- Bu iki klasörü tekrar zipleyin.
- cPanel’e giriş yapın ve Dosya Yöneticisi‘ni açın.
- Yedek alın! Var olan wp-admin ve wp-includes klasörlerini yedekleyin. Yeniden adlandırabilir ya da sıkıştırabilirsiniz.
- Ana dizine, WordPress’ten indirdiğiniz ve sonradan ayrıca zip’lediğiniz wp-admin ve wp-includes .zip dosyalarını yükleyin, .zip dosyalarını açın. Bu iki klasörü yeniden yüklemiş oldunuz.
- Sitenize erişmeyi deneyin.
Eğer bu noktaya kadar sorununuzu çözemediyseniz (ki bu çok çok düşük bir ihtimal), ücretli yardım almanız gerekebilir. Webmaster forumlarında ücretli yardım hizmeti sunan WordPress uzmanları var, onlarla iletişime geçebilirsiniz.
Sorununuzu çözebildiniz mi? Deneyiminizi aşağıdaki yorum kısmından paylaşın!