WordPress’i WordPress yapan özelliklerden bir tanesi: WordPress Child theme, yani alt tema! WordPress’te kullanmakta olduğunuz temanın stil dosyasında (style.css) ya da fonksiyon dosyasında (functions.php) zaman zaman değişiklik yapmanız ya da yeni stiller tanımlayıp yeni fonksiyonlar eklemeniz gerekebilir. Bunları yapmak hiç de zor değil, ancak alt tema kullanmazsanız, değişiklikten sonraki ilk tema güncellemesinde, yaptığınız bütün değişiklikleri kaybedersiniz!
WordPress Child Theme (Alt Tema) Nedir?
Alt tema, WordPress’te kullandığınız temanın klasöründe bulunan stil dosyaları (style.css gibi) ya da PHP dosyaları (functions.php, header.php gibi) üzerinde yaptığınız değişiklikleri ve sonradan eklemeleri içeren, ana temanızın dosyalarına bağlı olarak çalışabilen, ana temanın güncellemelerinden etkilenmeyen bir tema pakedidir diyebiliriz. Peki bunun bize ne faydası var?
WordPress’te temanızı güncellediğinizde, tema klasörünüzün altındaki tüm dosyalar, WordPress sunucusundaki güncel dosyalarla değiştirilirler. Örneğin, temanızın klasöründe bulunan style.css dosyasını düzenleyip, H3 başlıkların Arial olan fontunu Times New Roman olarak değiştirdiğinizi varsayalım. Bu değişiklikten sonra eğer ki temanızı güncellerseniz, yaptığınız bu değişikliği kaybedersiniz – çünkü temanın asıl style.css dosyasında Arial fontu tanımlanmış ve güncelleme esnasında merkezi sunucudaki tema dosyaları indirilecek ve var olanlarla değiştirilecek. Bu yüzden de yaptığınız değişiklikleri kaybedeceksiniz.
İşte alt tema tam olarak bunun çözümü: Alt temanız ana temanın yüm varsayılan özelliklerini kullanır, ek olarak da tanımladığınız değişiklikleri kullanır. Üstteki örnekten devam edersek: ana temanızda Arial tanımlanan fontu alt temanızda Times New Roman olarak tanımlarsanız, WordPress alt temanızdaki değeri yani Times New Roman’ı kullanır ve ana temanızdaki stil dosyasını gözardı eder.
WordPress Child Theme (Alt Tema) İçin Hangi Dosyalar Şart?
Her temanın bir stil dosyası olması şart, bu yüzden de alt temanız için style.css dosyasının olması şart.
Ek olarak, alt tema ve ana tema arasındaki bağlantıyı kuracağımız fonksiyonu eklemek için, alt temamızın bir de functions.php dosyasının olması lazım.
Bu ikisi dışında ana temanızda bulunan ya da bulunmayan herhangi bir dosyayı alt temanızın klasörüne ekleyebilirsiniz. Bu durumda, ana temanızdaki dosya görmezden gelinir ve alt temanızdaki dosya kullanılır. Bu yüzden, eğer ki style.css ve functions.php haricinde bir dosyada değişiklik yapmak istiyorsanız, ilgili dosyayı ana tema klasörünüzden alt tema klasörünüze olduğu gibi kopyalamanız gerekir.
Child Theme (Alt Tema) Dosyaları Nasıl Çalışır?
Alt tema, dosya temelinde çalışır. Gerekli dosya alt tema klasörünüzde varsa, alt tema o dosyayı kullanır. Yoksa, ana tema klasöründeki dosya kullanılır. Bu durum, style.css ve functions.php hariç tüm dosyalar için geçerlidir.
Child Theme (Alt Tema) ve style.css
Alt temayı sitenizde aktifleştirdiğinizde, alt temanın style.css dosyasında bulunan herhangi bir stil tanımlaması, ana temanın style.css dosyasında bulunan stil tanımlaması etkisiz kılar. Böylece ana temanın tüm stil kodları korunur, alt temanızın stil dosyasında yaptığınız değişiklikler ise gösterilir.
Child Theme (Alt Tema) ve functions.php
Alt temayı sitenizde aktifleştirdiğinizde, stil dosyasının aksine, alt temanızın function.php dosyası ana temanızdaki functions.php dosyasının herhangi bir kısmını etkisiz kılmaz. Bunun yerine, onunla birlikte yüklenir.
Child Theme (Alt Tema) ve Diğer Dosyalar
Functions.php ve style.css haricindeki diğer tüm dosyalarda durum biraz farklı. Bu tür dosyalarda yaptığınız değişiklikleri korumak için alt tema kullanmayı düşünüyorsanız, dosyayı ana tema klasöründen olduğu gibi alt tema klasörüne kopyalamanız ve değişiklikleri alt tema klasöründeki dosya üzerinde yapmanız gerekir. Çünkü sitenin gösterilmesi için gereken xyz.php dosyası alt tema klasöründe mevcutsa, WordPress direk bu dosyayı çalıştırır ve ana tema klasörüne bakmaz.
Child Theme (Alt Tema) Kurulumu
Bu işlemi hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamak için, basit bir eklenti kullanacağız: Child Theme Generator. Eklenti yükleme sayfasından bu isimdeki eklentiyi yükleyip aktifleştirin, sonrasında da eklentinin ayar sayfasına gidin. Burada karşınıza gelen ekranda üstte bir açılır menü göreceksiniz. Bu açılır menüden, alt temasını oluşturmak istediğiniz ana temayı seçin ve diğer bölümleri aşağıdaki tanımlamalara göre doldurun:
- Heading: Alt temanızın başlığı. İstediğiniz gibi girebilirsiniz.
- Description: Sitenizle ilgili kısa bir bilgi girebilirsiniz.
- Child Theme URL: Boş bırakabilirsiniz.
- Author: Kendi adınızı girebilir ya da boş bırakabilirsiniz.
- Author URL: Web sitenizin URL’sini girin
- Version: keyfinize göre bir versiyon tanımlayabilirsiniz, boş da bırakabilirsiniz.
- Include GPL License: “No” diyebilirsiniz.
Ardından “Create New Child Theme” butonuna tıklayın ve ardından alt temanızı aktifleştirin.
Bu eklenti, WordPress’in “Themes” klasöründe, tanımladığınız alt tema başlığıyla ynei bir klasör oluşturur ve bu klasör içine de, alt temanız için gerekli olan style.css ve functions.php dosyalarını atar.
Bu işlemden sonra alt temanızın style.css ve functions.php dosyaları üzerinde rahatça değişiklik ve ekleme yapabilirsiniz. Temanızı güncellediğinizde, yaptığınız bu değişiklikler kaybolmazlar.
Herhangi bir sorunuz mu var? Yorum bölümünde iletin, destek olmaya çalışayım!
Güzel bir paylaşım ve detaylı açıklama olmuş, çokca duyduğum ve ingilizce makalelerden öğrenmeye çalıştığım konuyu çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler.