WordPress, günümüzde en popüler içerik yönetim sistemi. MySQL veritabanı üzerinde çalışan WordPress’in veritabanında, varsayılan olarak bir yapı mevcut. Aşağıda, WordPress web sitenizin veritabanındaki tabloların ne işe yaradıklarını ve hangi verileri tuttuklarını öğrenebilir, WordPress Veritabanı Yapısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
WordPress veritabanı nasıl açılır sorusunun yanıtını arıyorsanız, sizi önce şuraya alalım: WordPress Veritabanı Nasıl Açılır?
WordPress Veritabanı Yapısı
WordPress veritabanı, varsayılan olarak 12 tablodan oluşur. Bu tabloların her biri hakkında aradığınız bilgiyi aşağıda bulacaksınız. Yeni yüklenmiş bir WordPress veritabanında varsayılan olarak şu tablolar bulunur:
- wp_commentmeta
- wp_comments
- wp_links
- wp_options
- wp_postmeta
- wp_posts
- wp_terms
- wp_termmeta
- wp_term_relationships
- wp_term_taxonomy
- wp_usermeta
- wp_users
Burada önemli bir nokta var: WordPress yüklemesi esnasında farklı bir tablo ön eki seçtiyseniz, mesela xyz diyelim, tablolarınızın ön eki wp_ yerine xyz_ olacaktır. Aşağıdaki anlatımda, tablo ön ekinin wp_ olduğu varsayılmıştır.
wp_commentmeta Nedir?
Her yorumda “meta veri” denen ek bilgiler bulunur. Yorumların denetim kayıtları (onaylandı, çöpe gönderildi, istenmeyen olarak işaretlendi vb.), söz konusu meta veriyi oluşturur. Her bir yorumun meta verisi, wp_commentmeta tablosunda saklanır.
wp_comments Nedir?
WordPress sitenizdeki tüm yorumlar ve yoruma ait bilgiler, wp_comments tablosunda saklanır. Yorum metni, yorum yapan kişinin adı, IP adresi, e-posta adresi, yorum tarihi, kullanılan tarayıcı gibi yorumcu tarafından sunulan ya da yorumcuya yönelik olan birçok bilgi, bu tablodadır.
wp_links Nedir?
WordPress 3.5’e kadar kullanılan “Blogroll / Bağlantılar” özelliği, WordPress 3.5 itibariyle kaldırıldı. Bu özellik, “Kardeş Siteler” gibi bir modülün kullanılmasına yarıyordu ve söz konusu modüldeki veriler, wp_links tablosunda saklanıyordu. Galiba şu an varsayılan olarak bu tablo yüklenmiyor ancak emin olamadım, o yüzden yazıya ekliyorum. Kendi WordPress veritabanınızda bu tabloyu göremediyseniz endişelenmeyin, problem yok.
wp_options Nedir?
WordPress sitenizin yönetici panelindeki tüm ayarlar, bu tabloya kaydedilir (eğer ki bir eklenti kendi tablosunu oluşturmuyorsa, eklenti ayarları dahil). Bu tablo, web sitenizin beynidir diyebiliriz.
wp_postmeta Nedir?
Her yazıda meta veri adı verilen bilgiler bulunur ve bu veri, wp_postmeta içinde saklanır.
wp_posts Nedir?
WordPress sitenizdeki tüm yazılar, sayfalar ve menülere ait bilgiler bu tabloda bulunur. Yazıların ve sayfaların içerikleri, menülerdeki bağlantılar, yazı ya da sayfaların sürüm geçmişleri ve yayınlanma durumları gibiçok çeşitli bilgi bu tabloda bulunabilir.
wp_terms Nedir?
WordPress sitenizdeki kategoriler ve etiketler, bu tabloda bulunurlar.
wp_termmeta Nedir?
Her kategori ve etikette meta veri adı verilen bilgiler bulunur ve bu veri, wp_termmeta içinde saklanır.
wp_term_relationships Nedir?
Yazılar, wp_terms tablosundaki kategorilerle ve etiketlerle ilişkilendirilirler ve bu ilişkilendirme verisi wp_term_relationsips tablosunda tutulur.
wp_term_taxonomy Nedir?
wp_terms içindeki içerikler için kategori, link ve etiket bilgileri bu tabloda tutulur.
wp_usermeta Nedir?
Her kullanıcı için meta veri adı verilen bilgiler bulunur ve bu veri, wp_usermeta içinde saklanır.
wp_users Nedir?
Web sitenize kayıtlı olan tüm kullanıcıların profil bilgileri ve verileri bu tabloda tutulur.
************
Tabloların içindeki değerlerle ilgili detaylı bilgiye de şu sayfadan ulaşabilirsiniz: https://codex.wordpress.org/Database_Description
Çok güzel bir yazı. Bu yazıya ek olarak tablo içeriğindeki sütunlarında genel bir açıklaması olsa çok çok güzel olur.